Slået op d.

Essen 2017: Mest ventede brætspil

Årets største brætspilsbegivenhed står for døren, og Bræt.dk drager derfor til Essen og kigger nærmere på de mange hundrede nyheder, der udkommer i forbindelse med Spiel-messen, 2017.

Med så mange nyheder på én gang, må man jo forsøge at danne sig et overblik allerede hjemmefra, og det har bla. givet afkast i denne her liste, med både publikum og en lang række forskellige spilanmeldere og youtubekanalers “most anticipated games” som del-kilde, og som vi gerne vil give videre.

Men først:

Vores mest ventede spil

Årets overraskelse
Majesty ligner et godt bud – Af designeren bag hittet Splendor, og med en smule genkendeligt gameplay derfra. Spillet er dog ikke på nogen af de nedenstående lister, og vi tænker derfor, at det nemt kan gå hen at blive årets overraskelse.

Årets Dexterity Game
Meeple Circus. Et andet oplagt valg kunne være Coaster Park, hvor man bygger store rutsjebaner, der skal køre glaskugler på. Det ser dog en del mere “gimmicky” ud, hvor Meeple Circus har et langt mere lovende gameplay. Som en outsider er det dansk designede, Panic Mansion, der kan prøvespilles uden at åbne æsken.

Årets Legacy spil
Av, av, av… Den er godt nok svær. Der er både Pandemic Legacy: Season 2 og Stonemaiers helt nye Charterstone til at kæmpe om pladsen. De må få en delt førsteplads i denne kategori, mens hele tre underdogs fra Freideman Freise, i form af triologien; Flee, Fear og Fortress, stiller sig i kø til andenpladsen, selv om de måske ikke er “helt rigtige” legacy spil.

Årets abstrakte spil
Azul –  Fra den meget rutinerede og dobbelte Spiel des Jahres vinder, Michael Kiesling, der bla. er kendt for spillene Tikal og Coal Baron. Det skulle efter signede føles en del mindre abstrakt end de ser ud, og det tror vi kan være den afgørende forskel. Af de mere “rent” abstrakte spil, ser et spil som TA-KE ret interessant ud.

Årets Party Game
Et lille, simpelt spil fra danske Kasper Lapp, der jo som den første dansker nogensinde, fik sit (endda også første udgivne spil), Magic Maze, nomineret til Spiel des Jahres i år. Hans andet spil hedder POK, og har meget få og simple elementer, som terninger og abstrakte figurer. Dette kunne også sagtens være en underdog til årets overraskelse, men det kan lige så vel gå ubemærket hen, da det bliver udgivet af et meget lille forlag, der nok ikke kan skille sig synderligt ud på messen. Og skal vi tage de danske briller af engang, så er spil som Password Express og When I Dream eller Muse nok de bedste bud.

Årets re-release
Nogle spil går ind i mellem af uforklarelige årsager i glemmebogen, men bliver genopdaget og kommer igen for fuld styrke. Tag bare Hanabi, for eksempel, der udkom i 2010 uden det helt store fuzz, men gik hen og vandt Spiel des Jahres i 2013 – med megen mere fuzz til følge. I år bliver det forholdvist simple kortspil, Bottle Imp genudgivet, og det tror vi der er en del der har ventet på. Men mon ikke der er flere der har ventet spændt på at få fat i Gloomhaven, der, hvis ikke det var en re-release, ville have kæmpet med om førstepladsen som årets legacy spil.

Årets Danske udgivelse
Jeg er ved at falde ned af stolen af glæde over, at der er så mange, nye, danske udgivelser på Essen i år. Fog of Love, der i sin tid blev kickstartet, for senere, som det første brætspil nogensinde, at få en ekslusivaftale med amerikanske Wallmart, har endelig forladt trykkeriet. Så har vi fra designduoen, Asger Granerud og Daniel Pedersen, bla. det store, scenarie og app-drevne, A Tale of Pirates som de har designet sammen med Daniele Tascini, der er kendt for bla. The Voyages of Marco Polo og Tzolk’in. Når jeg skrev bla. så er det fordi de har 5-6 nye udgivelser på messen (afhængig af, om man tæller udvidelser med). Et andet spil fra deres hånd (og hjerner), er Panic Mansion, som også tidligere nævnt i dexterity kategorien. Alle danske spil på messen er vindere i vores øje, så man må hellere støtte op og få købt/prøvet så mange man kan, og så selv finde en sig vinder 🙂

Årets “desværre, der er udsolgt”
Af de spil vi kan se en kombination af hype omkring, og hvad vi anslår for at være til stede i mindre oplag, er bla. Tybor der Baumeister, Gaia Project (den engelske udgave) og Altiplano. Og gad vide om Stonemaier Games har medbragt nok kopier af Charterstone? Men her må vi erkende, at det nok i højere grad er kvalificeret gætværk. Det er næsten umuligt at spå om.

Årets udvidelse
Et af de hotteste spil før messen er Terraforming Mars, der ser frem mod sin anden udvidelse: Venus Next, og som vi anslår er den mest ventede. Værd at nævne er også den første store udvidelse til Marco Polo. Af de mere familievenlige spil, ligner Dream Home: 156 Sunny Street noget der er værd at stå i kø for at få fingre i. Som outsider må Queendomino også nævnes, da det kan kombineres med Kingdomino.

Årets Flop
Blandt de mest hypede af forhåndsfavoritterne, er der et enkelt spil, der springer i øjnene som kandiat hertil, nemlig Photosynthesis, der med over 500 ratings på BoardGameGeek, ikke har formået at komme indenfor top 1000. Det skyldes nok det noget abstrakte gameplay, der gemmer sig bag de ellers vanvittigt flotte komponenter og artwork. Det lover måske, uhensigtsmæssigt, mere end det kan holde, blot på sit flotte ydre.

På min personlige liste har jeg, ud over ovenstående, mest udkig efter disse spil (igen i vilkårlig rækkefølge):

 • Altiplano – Af designeren af Orléans, og med overlap af “bag-building”-mekanismen derfra.
 • Transatlantic – af designeren af Concordia, og med et lille overlap af samme mekanismer.
 • A Tale of Pirates – Scenarie- og app-drevet. Dansk design!.
 • Otys – Meget interessante spilmekanikker og flot artwork.
 • Santa Maria – Interessant brug af terninger.
 • Tybor der Baumeister – Lille kortspil fra designeren af bla. Oh My Goods! og Great Western Trail.
 • POK – Et lille partygame fra designeren af Magic Maze. Dansk design!
 • Merlin – “Roll and Move” har aldrig set mere interessant ud. Fra Stefan Feld.
 • Indian Summer – opfølger til Cottage Garden, af designeren bag bla. Patchwork og Agricola.
 • Clans of Caledonia – ligner et af årets absolutte hit i den tungere ende, og super flot artwork.
 • Pixie Queen – Hit i den tungere ende. Sjov scoring, hvor man i løbet at spillet kun får minuspoints, og så til aller sidst pluspoint. Flot artwork.
 • Noria – Endnu et tungere spil, men fra noget så sjældent som en ung, kvindelig spildesigner, og med meget interessant “byg din egen rondel” mekanisme.
 • Pulsar 2849 – Interessant “space exploration” spil med en slags dice drafting. Forlaget CGE’s nok største hit i år.
 • Alien Artifacts – Såkaldt 4x spil, men med meget kortere spilletid end denne type spil normalt har, og så foregår det hele stort set på spillekort.
 • Rajas of the Ganges – Endnu et spil med interessant brug af terninger, og fra den 2x Kennerspiel des Jahres vindende duo, Markus og Inka Brandt.
 • Loot Island – Udgivet af “What’s Your Game”, der ellers næsten udelukkende har udgivet meget tunge spil. Dette er et releativt light spil, og dét i sig selv er nok til at få min interesse. Hvad har de set i dette spil, som gør, at de tør satse på noget helt andet end det de plejer?
 • Queendomino – opfølger til årets Spiel des Jahres. Mere kød på, og flere lag af dybde. Mere interessant for “gamere”. Kan kombineres med Kingdomino.
 • Gaia Project – opfølger til Terra Mystica, men denne gang i rummet.

Publikums mest ventede spil:

BoardGameGeek
“Flest Likes/Thumbs Up”
10. Noria
09. Terraforming Mars: Venus Next
08. Charterstone
07. Wasteland Express Delivery Service
06. Agra
05. Coaster Park
04. Gaia Project
03. Dinosaur Island
02. Photosynthesis
01. Clans of Caledonia


BoardGameGeek

“Flest markeret Must Have”
10. Merlin
09. Agra
08. Charterstone (engelsk)
07. Queendomino
06. Charterstone (tysk)
05. Die Gefährten des Marco Polo (usv.)
04. Photosynthesis
03. Gaia Project
02. Clans of Caledonia
01. Terraforming Mars: Venus Next


BoardGameGeek

“Flest benævnelser på Geeklister”
10. Noria
09. Rajas of the Ganges
08. Nusfjord
07. Heaven & Ale
06. Photosynthesis
05. Transatlantic
04. Charterstone
03. Gaia Project
02. Merlin
01. Agra

Brætspilanmelderes mest ventede spil:

Richard Ham – Rahdo Runs Through
“Top 10 most anticipated”
10. A Tale of Pirates (Dansk design!)
09. This War of Mine
08. Santa Maria
07. Hunt for the Ring
06. Translatlantic
05. Loot Island
04. Merlin
03. Gloomhaven
02. Charterstone
01. Pandemic legacy 2

 

The GameBoyGeek – The Dice Tower
“Top 10 most anticipated”
10. Kitchen Rush
9. Indian Summer
8. Liberatores: The Conspiracy to Liberate Rome
7. Karuba: The Card Game
6. Bottle Imp (re-release)
5. A Tale of Pirates (Dansk design!)
4. Coaster Park
3. Fear, Flee & Fortress triologien
2. EXIT: The Game: “Polar Station”, “The Forgotten Island”, “The Forbidden Castle”
1. Pie Town

 

Actualol
“Top 10 most anticipated”
10. Dream Home – 156 Sunny Street
9. Nemesis
8. Café Fatal
7. Meeple Circus
6. Mountains of Madness
5. Photosynthesis
4. MS Batory
3. Kitchen Rush
2. Fog of Love (Dansk design!)
1. A Tale of Pirates (Dansk Design!)

 

Tom Vasel – The Dice Tower
“Top 10 most anticipated”
10. Zooloretto Duell
9. Nusfjord
8. Gaia Project
7. Indian Summer
6. Otys
5. Altiplano
4. Dinosaur Island
3. Alien Artifacts
2. Coaster Park
1. Justice League: Dawn of Heroes

 

Zee Garcia – The Dice Tower
“Top 10 most anticipated”
10. Pioneer Days
9. Muse
8. Wulong
7. Loot Island
6. Karuba: The Card Game
5. Powerships
4. Dragon Castle
3. Otys
2. Santa Maria
1. Alien Artifacts

 

Sam Healy – The Dice Tower
“Top 10 most anticipated”
10. Café Fatal
9. Laurel Crown
8. Merlin
7. Pioneer Days
6. Alexandria
5. Mystery of the Temples
4. Dragonsgate College
3. Justice League: Dawn of Heroes
2. Pulsar 2849
1. Alien Artifacts

 

Chris Bryan – Boared With Life
“Top 10 most anticipated”
10. Tybor der Baumeister
9. Meeple Circus
8. Mini Park
7. Fear, Flee & Fortress triologien
6. Noria
5. Merlin
4. Altiplano
3. Nusfjord
2. Azul
1. Charterstone

 

Efka – No Pun Included
“12 Games I’m Not Leaving Essen Without”
1Altiplano
Azul
Meeple Circus
Gaia Project
Coaster Park
Alien Artifacts
When I Dream
Kitchen Rush
Magic Maze: Maximum Security
Charterstone
Pandemic Legacy: Season 2
Nusfjord

 

Toucan Play that Game
“Top 10 most anticipated”
10. Gaia Proejct
9. Clans of Caledonia
8. Keyper
7. Noria
6. Favelas
5. Harvest
4. Queendomino
3. Pandemic Legacy: Season 2
2. Charterstone
1. Unlock! 2

 

Tom Heath – Slickerdrips
“Top 10 most anticipated”
10. Anachrony
9. First Martians: Adventures on the Red Planet
8. Lisboa
7. The 7th Continent
6. Tribes
5. Millennium Blades: Set Rotation
4. Flatline
3. Founders of Gloomhaven
2. Charterstone
1. Gloomhaven

 

Santi – The Dice Tower
“Top 10 most anticipated”
10. Pocket Mars
9. Nomads
8. Bunny Kingdom
7. Pizza Master
6. Charterstone
5. Flipships
4. Ilos
3. Secrets
2. Otys
1. Noria

 

TYSKE:

Hunter & Cron
“Top 100 most anticipated”
10. Meeple Circus
9. Coaster Park
8. Nusfjord
7. Rajas of the Ganges
6. Photosynthesis
5. Pandemic Legacy: Season 2
4. First Martians
3. Noria
2. Charterstone
1. Gaia Project

 

Brettspielblog.net
“Top 10 most anticipated”
10. Merlin
9. Lorenzo Il Magnifico: Houses of Renaissance
8. Agra
7. Charterstone
6. Marco Polo: Udvidelse.
5. Queendomino
4. Photosynthesis
3. Clans of Caledonia
2. Gaia Project
1. Terraforming Mars: Venus Next

Optælling

Ligger man alle disse lister sammen, og tæller hvor mange gange de enkelte spil er blevet nævnt, ender man så med følgende liste:

10. Agra
9. Meeple Circus
8. Alien Artifacts
7. Pandemic Legacy: Season 2
6. Coaster Park
5. Photosynthesis
4. Noria
3. Merlin
2. Gaia Project
1. Charterstone

Nyttige links:

BoardGameGeeks liste over spillene
TabletopTogehter’s tool til at sortere og prioritere spillene
Peter Linds “liste over lister”
Den officielle hjemmeside for Spiel