Slået op d.

Hvad er Spiel (Essen) messen?

Spiel Essen

Spiel, der i folkemunde også ofte blot omtales som “Essen”, er navnet på verdens største brætspilsmesse.

Den afholdes hvert år i oktober, i byen Essen, i Tyskland. Helt nøjagtigt hedder messen “Internationale Spieltage SPIEL” – men det er for langt og kluntet at sige, så “Essen” eller “Spiel” er mest brugt i omtale.

Tal på
  • I 2016 blev messen besøgt af 174.000 personer over de fire dage messen varer.
  • Der var 1.021 udstillere fra 50 lande til stede.
  • De kunne vise mere end 1.200 (!) forskellige brætspil frem – de fleste af dem nyheder.

Med så mange nye udgivelser på samme tid og sted, er Spiel årets absolut største brætspilsbegivenhed for europæiske brætspillere. For selv hvis man ikke deltager, kommer de mange nyheder efterfølgende i handlen, og så endda lige op til jul. På selve messen vil man dog allerede kunne få en indikation om, hvilke nye spil der er hypet, floppet eller gået viralt. Det er altså det helt rigtige sted at være – eller holde øje med – hvis man vil have fingrene i de fedeste, nye brætspil.

Udbud

Det lidt særlige ved messen er også, at den først og fremmest er en forbrugermesse, og derfor er langt de fleste brætspil også til salg. Man kan tilmed opleve mange ved messen, der har små vogne og trolleyer med, til deres mange indkøb.

Det er muligt at prøve nogle af spillene, men pladsen er træng, og det er oftest kun de største af forlagene, der har booket plads til spilleborde. Så taget i betragtning af, at det er verdens største brætspilsmesse, bliver der ikke spillet så meget, som man måske kunne forvente.

Men fordi der netop er så stort et udbud af spil, er det også muligt at komme hjem med titler, som ellers ville være stort set umulige at skaffe, eller som slet ikke er til salg andre steder. Det kan f.eks. være fra små, uafhængige forlag fra den anden side af kloden, eller eftertragtede “promer” (mini-udvidelser), som især samlere kan have stor interesse i.

Priser

Priserne på spillene er som regel ikke bedre end hvad man ellers vil kunne købe dem til herhjemme, hvis man ser på de nye udgivelser. Til gengæld kan der være ekstraordinær rift om en del af de nye titler, som så efterfølgende måske ikke er til at skaffe i en længere periode.

Kigger man derimod på spil, som har nogle år på bagen, kan man godt finde en del gode tilbud på messen. Og bliver man hængende til søndag (sidste dag), kan der være knaldtilbud på spil, der ikke er blevet solgt, og som det vil koste forlagene for mange penge at transportere derfra igen.

Endeligt er der også en del boder med brugte spil, hvor man kan få spil til en fornuftig pris, eller måske endda finde forlængst udgåede spil, som ellers er umulige at opstøve.

Vi er med

Bræt.dk er i Essen og på Spiel messen i 2017 for at holde skarpt øje med alle de nye titler – de bedste af dem, vil vi selvfølgelig hente hjem til butikken.

Nyttige links:

BoardGameGeeks liste over spillene
TabletopTogehter’s tool til at sortere og prioritere spillene
Peter Linds “liste over lister”
Den officielle hjemmeside for Spiel