Slået op d.

Hvad er Spiel des Jahres?

spiel-des-jahres-logos

Spiel des Jahres er “brætspillenes Oscar”, som hvert år uddeles i Tyskland af en 100% uafhængig jury, bestående udelukkende af brætspilsjounalister. Selve titlen kan direkte oversættes til “Årets Spil”, som dog sidenhen er blevet opdelt i tre kategorier, siden den første prisoverrækkelse i 1979:

 • Spiel des Jahres er hovedkategorien for famlievenlige brætspil
 • Kennerspil des Jahres er kategorien for de mere avancerede spil – et “step op”, fra Spiel des Jahres spillene.
 • Kinderspil des Jahres er kategorien for børnespil – denne er knapt så indflydelsesrig som de andre, uden for Tyskland.

Tilsammen omtales prisuddelingen af alle spillene som “Spiel des Jahres”, ligesom man også omtaler “The Oscars” i flertal, trods de mange underkategorier.

Det helt særlige ved netop Spiel des Jahres er, at juryen bag prisen, er 100% uafhængig, dvs. at hverken penge, gratis spil eller lign. er involveret i juryens arbejde. Desuden er alle jurymedlemmer brætspilsspilsjournalister, som i forvejen spiller og skriver om brætspil i deres arbejde uden for juryen.

Hvert år vurderer juryen så stort set alt, hvad der udkommer af brætspil på det tyske marked (der med få undtagelser er det samme som i resten af verden), hvorefter de efter en intern debat, udvælger en lille del af dem til den såkaldte “empfehlungsliste”. Denne liste kortes så yderligere ned til tre nominerede kandidater i hver kategori, nogle måneder før vinderne afsløres.

Allerede ved nomineringen kan man se et stort boost i salget af de nominerede spil, netop på grund af betydningen og det store forarbejde, fra den uafhængige og kompetente jury. De har “noget at ha’ det i”, som man siger.

De spil der vinder, kan så til gengæld gå fra et forventet oplag på en par tusind, op til flere hundrede tusind spil. Du kender nok en del af dem:

Spiel des Jahres vindere fra nyere tid:

 • Ticket to Ride
 • Codenames
 • Dixit
 • Dominion
 • Hanabi
 • Carcassonne
 • Settlers (Catan)

Kennerspiel des Jahres vindere fra nyere tid (kom først til i 2011):

 • Istanbul
 • Isle of Skye
 • Village
 • Broom Service
 • 7 Wonders

I år har det dansk-deisgnede brætspil, Magic Maze, opnået den utroligt flotte placering, som et af de blot tre nominerede spil i hovedkategorien.